Wednesday, 11 May 2016

Modern India: Famous Persons (Chapter-1)

Modern India: Famous Persons
(Chapter-1)

1. Who was the last Governor General of British India?
(a) Rajagopalachari                                  (b) Lord Wavell
(c) Lord Mountbatten                              (d) Lord Linlithgo
Answer: (c)

2. Who was the political guru of Gopala Krishna Gokhale?
(a) Dadabhai Naoroji                              (b) WC Bannerjee
(c) SN Bannerjee                                      (d) MG Ranade
Answer: (d)

3. Whom Sarojini Naidu once called the ‘Ambassador of Hindu Muslim Unity’?
(a) Mahathma Gandhi                            (b) Nehru
(c) Muhammad Ali Jinnah                     (d) Ambedkar
Answer: (c)

4. Who said ‘Give me blood, I shall give you freedom’?
(a) Subhas Chandra Bose                     (b) Mahathma Gandhi
(c) Nehru                                                   (d) Sardar Vallabh Bhai Patel
Answer: (a)

5. Who said ‘Swarajya is my birth right’?
(a) Sardar Vallabh Bhai Patel               (b) Mahathma Gandhi
 (c) Nehru                                                   (d) Bal Gangadhar Tilak
Answer: (d)

6. Who started the daily ‘The Hindu’ in 1878?
(a) Bal Gangadhar Tilak                          (b) G Subramanya Iyer
(c) VD Savarkar                                         (d) None of these
Answer: (b)

7. Who started the journal ‘New India’?
(a) Sarojini Naidu                                    (b) Annie Besant
(c) Madam Bhikaji Cama                       (d) Aruna Asaf Ali
Answer: (b)

8. Who started the Khilafat movement in India?
(a) Mahathma Gandhi                                (b) Ali brothers
(c) Muhammad Ali Jinnah                         (d) Syed Ahmed Khan
Answer: (b)

9. Who was called ‘Lok Manya’?
(a) MM Malavya                                             (b) Jayaprakash Narayan
(c) Bal Gangadhar Tilak                              (d) Sardar Vallabh Bhai Patel
Answer: (c)

10.Name the leader who was known as ‘Mahamana’:
(a) MM Malavya                                                  (b) Jayaprakash Narayan
(c) Bal Gangadhar Tilak                                    (d) Vinoba Bhave
Answer: (a)

11. The first foreigner to become the president of INC?
(a) AO Hume                                                          (b) William Wedderburn
(c) George Yule                                                      (d) Alfred Webb
Answer: (c)

12.The first Governor General of Pakistan:
(a) Liaqat Ali Khan                                                    (b) Mountbatten
(c) Muhammad Ali Muhammad Ali Jinnah        (d) Iskander Mirza
Answer: (c)

13.The first Indian woman to become the president of Indian National Congress:
(a) Indira Gandhi                                               (b) Vijayalekshmi Pandit
(c) Annie Besant                                                 (d) Sarojini Naidu
Answer: (d)

14.The first muslim to become the president of Indian National Congress:
(a) Muhammad Ali Jinnah                                      (b) Badruddin Tyabji
(c) Syed Ahmed Khan                                              (d) Maunala Abul Kalam Azad
Answer: (b)

15.The first prime minister of Pakistan:
(a) Liaqat Ali Khan                                                                 (b) Muhammad Iqbal
(c) Muhammad Ali Muhammad Ali Jinnah                     (d) Iskander Mirza
Answer: (a)

No comments:

Post a Comment