Saturday, 14 October 2017

Modern India: Famous Persons: Questions and Answers

Modern India: Famous Persons
75 Questions & Answers 
(Chapter-1)

1. Who was the last Governor-General of British India?
(a) Rajagopalachari                                  (b) Lord Wavell
(c) Lord Mountbatten                              (d) Lord Linlithgo
Answer: (c)

2. Who was the political guru of Gopala Krishna Gokhale?
(a) Dadabhai Naoroji                              (b) WC Bannerjee
(c) SN Bannerjee                                      (d) MG Ranade
Answer: (d)

3. Whom Sarojini Naidu once called the ‘Ambassador of Hindu Muslim Unity’?
(a) Mahatma Gandhi                            (b) Nehru
(c) Muhammad Ali Jinnah                     (d) Ambedkar
Answer: (c)

4. Who said ‘Give me blood, I shall give you freedom’?
(a) Subhas Chandra Bose                     (b) Mahatma Gandhi
(c) Nehru                                                   (d) Sardar Vallabh Bhai Patel
Answer: (a)

5. Who said ‘Swarajya is my birthright’?
(a) Sardar Vallabh Bhai Patel                    (b) Mahatma Gandhi
 (c) Nehru                                                   (d) Bal Gangadhar Tilak
Answer: (d)

6. Who started the daily ‘The Hindu’ in 1878?
(a) Bal Gangadhar Tilak                          (b) G Subramanya Iyer
(c) VD Savarkar                                         (d) None of these
Answer: (b)

7. Who started the journal ‘New India’?
(a) Sarojini Naidu                                    (b) Annie Besant
(c) Madam Bhikaji Cama                       (d) Aruna Asaf Ali
Answer: (b)

8. Who started the Khilafat movement in India?
(a) Mahatma Gandhi                                (b) Ali brothers
(c) Muhammad Ali Jinnah                         (d) Syed Ahmed Khan
Answer: (b)

9. Who was called ‘Lok Manya’?
(a) MM Malavya                                             (b) Jayaprakash Narayan
(c) Bal Gangadhar Tilak                              (d) Sardar Vallabh Bhai Patel
Answer: (c)

10. Name the leader who was known as ‘Mahamana’:
(a) MM Malavya                                                  (b) Jayaprakash Narayan
(c) Bal Gangadhar Tilak                                    (d) Vinoba Bhave
Answer: (a)

11. The first foreigner to become the president of INC?
(a) AO Hume                                                          (b) William Wedderburn
(c) George Yule                                                      (d) Alfred Webb
Answer: (c)

12.The first Governor-General of Pakistan:
(a) Liaqat Ali Khan                                                    (b) Mountbatten
(c) Muhammad Ali Muhammad Ali Jinnah        (d) Iskander Mirza
Answer: (c)

13.The first Indian woman to become the president of the Indian National Congress:
(a) Indira Gandhi                                               (b) Vijayalekshmi Pandit
(c) Annie Besant                                                 (d) Sarojini Naidu
Answer: (d)

14.The first Muslim to become the president of the Indian National Congress:
(a) Muhammad Ali Jinnah                                      (b) Badruddin Tyabji
(c) Syed Ahmed Khan                                              (d) Maunala Abul Kalam Azad
Answer: (b)

15.The first prime minister of Pakistan:
(a) Liaqat Ali Khan                                                                 (b) Muhammad Iqbal
(c) Muhammad Ali Muhammad Ali Jinnah                     (d) Iskander Mirza
Answer: (a)

16.The leader of the national movement whose birthday is August 15:
(a) Vinoba Bhave                                                               (b) Bhagat Singh
(c) Sardar Vallabh Bhai Patel                                     (d) Aurobindo Ghosh
Answer: (d)

17. The only Keralite to become the president of INC:
(a) John Mathai                                                    (b) RK Shanmugham Chetty
(c) C Sankaran Nair                                             (d) K Kelappan
Answer: (c)

18.To whom Jawaharlal Nehru dedicated his autobiography?
(a) Mahatma Gandhi                                      (b) Motilal Nehru
(c) Indira Gandhi                                              (d) Kamala Nehru
Answer: (d)

19. Which one of the following was a moderate Congress leader?
(a) Lajpat Rai                                               (b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Bipin Chandra Pal                                  (d) GK Gokhale
Answer: (d)

20. Who authored ‘Arctic Home in the Vedas’?
(a) Lalpath Rai                                            (b) Raja Ram Mohun Roy
(c) Bal Gangadhar Tilak                            (d) Dayanand Saraswathy
Answer: (c)

21. Who authored ‘India wins Freedom’?
(a)  Dr.Rajendraprasad                            (b) Rajagopalachari
(c) Maunala Abul Kalam Azad                (d) Sardar Vallabh Bhai Patel
Answer: (c)

22. Who became the first defence minister of independent India?
(a) Sardar Vallabh Bhai Patel                (b) Baldev Singh
(c) VK Krishna Menon                             (d) John Mathai
Answer: (b)

23. Who coined the term Pakistan for the first time?
(a) Muhammad Ali Jinnah                        (b)Liaqat Ali
(c) Rehmat Ali                                             (d) Shoukat Ali
Answer: (c)

24. Who established the Indian Trade Union Federation in 1929?
(a) NG ranga                                        
(b) Swami Sahajanand Saraswati
(c) EMS Nambuthirippad
(d) NM Joshi
Answer: (d)

25. Who established Vedanta College in 1825?
(a) David Hare                                          (b) HV Derozio
(c) Ram Mohun Roy                           (d) Iswar Chandra Vidhya Sagar
Answer: (c)

26. Who founded Forward Bloc?
(a) Motilal Nehru                                     (b) Bhagat Singh
(c)  Mahathma Gandhi                           (d) Subhas Chandra Bose
Answer: (d)

27. Who founded Swatanthra Party in 1959?
(a) Chittaranjan Das                                 (b) JB Kripalani
(c) BR Ambedkar                                        (d) C Rajagopalachari
Answer: (d)

28.  Who was the president of INC when India got independence?
(a) Dr.Rajendraprasad                          (b) Maunala Abul Kalam Azad
(c) Jawaharlal Nehru                              (d) JB Kripalani
Answer: (d)

29. Who was the president of INC when it split in the Surat session in 1907?
(a) Rash Behari Ghosh                                    (b) GK Gokhale
(c) AC Majumdar                                              (d) MM Malavya
Answer: (a)

30. Who was the president of INC when the resolution for complete independence was passed in the Lahore session in 1929?
(a) Jawaharlal Nehru                                              (b) Lajpat Rai
(c) Motilal Nehru                                                     (d) Chittaranjan Das
Answer: (a) 

31. Who was the president of Indian National Congress when it launched Quit India Movement?
(a) Subash Bose                                                      (b) JB Kripalani
(c) Jawaharlal Nehru                                             (d) Abul Kalam Azad
Answer: (d)

32. Who was the prime minister of England when India got independence?
(a) Winston Churchill                                            (b) Ramsay Mc Donald
(c) Clement Atlee                                                    (d) Neville Chamberlain
Answer: (c)

33. Who wrote ‘Gitarahasya’?
(a) Sardar Vallabh Bhai Patel                           (b) Mahatma Gandhi
 (c) Aurobindo                                                      (d) Bal Gangadhar Tilak
Answer: (d)

34. Who wrote ‘Sare Jahan Se Achcha’?
(a) Muhammad Ali                                               (b) Muhammad Iqbal
(c) BC Chatterjee                                                   (d) Subramanya Bharti
Answer: (b)

35. Who wrote the famous Tamil patriotic song “Odivilayadu pappa.....”
(a) GS Iyer                                                             (b) VO Chidambaram Pillai
(c) Subramanya Bharti                                      (d) C.Rajagopalachari
Answer: (c)

36. Who founded the Benarus Hindu University?
(a) Mahatma Gandhi                                       (b) Raja Ram Mohun Roy
(c) Madan Mohan Malavya                              (d) PD Tandon
Answer: (c)

37. Who founded the Hindu Maha Sabha?
(a) VD Savarkar                                                            (b) MM Malavya
(c) SP Mukherjee                                                          (d) Hedgewar
Answer: (b)

38. Who founded the ‘Servants of India Society’?
(a) MG Ranade                                                (b) Khan Abdul Ghaffar Khan
(c) GK Gokhale                                                              (d)  MK Gandhi
Answer: (c)

39. Who gave the slogan ‘Inquilab Zindabad’?
(a) Bhagat Singh                                                            (b) Ajith Singh
(c) Muhammad Ali                                                   (d) Muhammad Iqbal
Answer: (d)

40. Who gave the slogan ‘Jai Hind’?
(a) Tagore                                                                     (b) Mahatma Gandhi
(c) Netaji Subhas Chandra Bose                                 (d) Nehru
Answer: (c)
<Chapter: 02 Next Page><Home Page>
<Modern India: Famous Persons: Chapter 2>

<ഈ ബ്ലോഗിലെ മുഴുവന്‍ പോസ്റ്റുകളും ഒരുമിച്ച് കാണുക>
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PDF BOOKS - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a comment