Wednesday, 3 October 2018

Governors General and Viceroys of British India -1

Governors-General and Viceroys of British India -01

ബ്രിട്ടീഷ് ഇന്ത്യ ഭരിച്ച ഗവർണർ ജനറൽമാരെയും, വൈസ്രോയിമാരെയും അവരുടെ ഭരണ പരിഷ്കാരങ്ങളെയും അടിസ്ഥാനമാക്കി തയ്യാറാക്കിയ 400- ലേറെ ചോദ്യോത്തരങ്ങള്‍ 16 അദ്ധ്യായങ്ങളിലായി ഇവിടെ നല്‍കിയിരിക്കുന്നു. PSC യുടെ ഡിഗ്രി ലെവല്‍ പരീക്ഷ ഉള്‍പ്പെടെ SSC / UPSC / RRB etc. മറ്റെല്ലാ മത്സര പരീക്ഷകൾക്കും ഇവ സഹായകരമാണ്.
1. Who was the Viceroy when General Election was held in all the provinces of British India in 1937?
(a)Mountbatten (b) Linlithgo
(c) Wavell (d) Chelmsford
Answer: (b)

2. In World War One this person was wounded in the Battle of Ypres in 1915 and lost an eye. Later he became Viceroy of India. His name is:
(a)Mountbatten (b) Curzon
(c) Wellington (d) Wavell
Answer: (d)

3.The Viceroy who had been the Commander in Chief of the Indian Army:
(a)Linlithgo (b) Wavell
(c) Mountbatten (d) Irwin
Answer: (b)

4.The Viceroy who was later killed by a bomb planed in his boat by the Provisional IRA at Mullaghmore, County Sligo, Ireland in 1979:
(a)Irwin (b) Wavell
(c) Wellington (d) Mountbatten
Answer: (d)

5. Mountbatten stepped down from the position of Governor-General of Independent India in:
(a)1948 (b) 1947
(c) 1949 (d) 1950
Answer: (a)

6.The Governor-General who had lost his left hand in the Napoleonic wars:
(a)Warren Hastings (b) Hardinge I
(c) William Bentick (d) Wellesley
Answer: (b)

7.The Viceroy who  believed in free trade and abolished all export duties except those on rice, oil, indigo and lac:
(a)Northbrook (b) Dufferin
(c) Mayo (d) Lytton
Answer: (a)

8.The Viceroy who inaugurated a new province known as the North-West Frontier:
(a)Dufferin (b) Rippon
(c) Curzon (d) Hardinge II
Answer: (c)

9. The college established by the British at Ajmer was named after the Viceroy:
(a)Mayo (b) Rippon
(c) Curzon (d) Dalhousie
Answer: (a)

10. Who suppressed the mutiny of Wahabis:
(a)Canning (b) Mayo
(c) Elgin I (d) Dufferin
Answer: (c)

11. Who was the Viceroy when Prince of Wales visited India in 1921?
(a)Handing II (b) Reading
(c) Linlithgo (d) Chelmsford
Answer: (b)

12. Who was the Viceroy when Queen Victoria passed away?
(a) Rippon (b) Dufferin
(c) Hardinge II (d) Curzon
Answer: (d)

13.The Viceroy who was resigned after the Afghan issue in 1876:
(a)Dufferin (b) Northbrook
(c) Curzon (d) Canning
Answer: (b)

14. Who was the Viceroy when Edward VII was declared as the emperor of India?
(a)Curzon (b) Rippon
(c) Hardinge II (d) Minto II
Answer: (a)

15. Who was the Governor-General when the first telegraph line was established between Kolkata and Agra?
(a)Canning (b) Minto
(c) Dalhousie (d) William Bentick
Answer: (c)

16. Who was the Governor-General when the first railway line was established between Bombay and Thane?
(a)William Bentick (b) Curzon
(c) Dufferin (d) Dalhousie
Answer: (d)

17. Name the Governor-General who is called the “Maker of Modern India”:
(a)Canning (b) William Bentick
(c) Dalhousie (d) Curzon
Answer: (c)

18. Who was the Governor-General during the Sepoy Mutiny?
(a)Canning (b) Dalhousie
(c) Dufferin (d) Minto I
Answer: (a)

19. Who was the Governor-General when the Universities of Kolkata, Bombay and Madras were established?
(a)Dufferin (b) Hastings
(c) Canning (d) Mayo
Answer: (c)

20.The Viceroy when Vernacular Press Act was introduced?
(a)Lytton (b) Ripon
(c) Dufferin (d) Curzon
Answer: (a)

21. Who repealed the Vernacular Press Act?
(a)Dufferin (b) Mayo
(c) Ripon (d) Hardinge I
Answer: (c)

22. Who was the Viceroy when Queen Victoria was declared as the Empress of India in 1877?
(a) Lytton (b) Dufferin
(c)  Canning (d) Reading
Answer: (a)

23.The Viceroy of India during the Delhi Durbar of 1877:
(a)Wellesley (b) Lytton
(c) Dufferin (d) Curzon
Answer: (b)

24. Name the Governor-General who was called ‘Akbar of British India’?
(a)Wellesley (b) Curzon
(c) William Bentick (d) Dufferin
Answer: (a)

25.Who was the Viceroy when Indian National Congress was formed in 1885?
(a)Dufferin (b) Reading
(c) Mayo (d) Curzon
Answer: (a)



PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a comment