Wednesday, 22 June 2016

Great Personalities- Questions and Answers (Chapter-1)

Great Personalities:- 
Questions and Answers (Chapter-1)


1. Greek Mathematician who is regarded as ‘the Father of Geomety’:
(a) Archemedes                                (b) Pythagorus
(c) Euclid                                             (d) Epicurus
Answer: (c)

2. The Portuguese Navigator who led the expedition which completed the first
circumnavigation:
(a) Columbus                                (b) Magellan
(c) Cook                                          (d) Cabral
Answer: (b)

3. Who was known as ‘lady with the lamp’?
(a) Joan of Arc                              (b) Florence Nightingale
(c) Mother Theresa                    (d) None of these
Answer: (b)

4. Magellan was killed in:
(a) Philippines                       (b) Indonesia
(c) Sri Lanka                              (d) China
Answer: (a)

5. Voltaire was a/an ...... philosopher:
(a) Greek                                    (b) German
(c) French                                  (d) American
Answer: (c)

6. Who gave Pacific ocean that name?
(a) Cabral                                 (b) Magellan
(c) Vasco da Gama                   (d) Columbus
Answer: (b)

7. Who developed mercury thermometer?
(a) Toricelli                                    (b) Fahrenheit
(c) Marconi                                     (d) Edison
Answer: (b)

8. Who developed telescope and discovered four satellites of Jupiter?
(a) Newton                                    (b) Galileo
(c) Herschell                                (d) Tombaugh
Answer: (b)

9. The father of Englsih poetry:
(a) William Shakespeare                (b) Byron
(c) Shelly                                            (d) Geoffrey Chaucer
Answer: (d)

10. The first president of USA:
(a) Abraham Lincoln                (b) Thomas Jefferson
(c) James Madison                     (d) George Washington
Answer: (d)

11. Who developed petrol driven internalcombustion engine?
(a) Gottleib Daimler                           (b) Karl Benz
(c) Cockrell                                           (d) Wright brothers
Answer: (a)

12. Who invented radio and wireless system?
(a) Marconi                                          (b) Faraday
(c) Newton                                             (d) Huygens
Answer: (a)

13. Who authored ‘Tropic of Cancer’ and ‘Tropic of Capricorn’?
(a) Arthur Miller                                   (b) Henry Kissinger
(c) Henry Miller                                     (d) Pearl S. Buck
Answer: (c)

14. Homer authored the  epics ‘The Iliad’ and ‘The Odyssey’, was a/an ...... writer
(a) Greek                                                (b) Italian
(c) French                                               (d) German
Answer: (a)

15. The US diplomat Henry Kissinger shared Nobel Peace Prize with Le Duc Tho for negotiating the Vietnam issue, for the year:
(a) 1973                                                (b) 1974
(c) 1975                                                (d) 1976