Sunday, 13 March 2016

110 Questions Related to Mahatma Gandhi - (Chapter-2)

110 - Questions Related to Mahatma Gandhi - (Chapter-2)
16.  Who directed the documentary ‘Mahathma’?
(a) Anil Kapoor
(b) Vithal Bhia Jhaveri
(c) Attenborough
(d) Syam Benegal
Answer: (b)

17.  Gandhiji and General Smuts engaged in an agrrement in Pretoria in....
(a) 1907
(b) 1908
(c) 1909
(d) 1910
Answer: (b)

18.  The venue of Satyagraha by Gandhiji to protest against Jallianwallabagh massacre:
(a) Pune
(b) Mumbai
(c) Ahmedabad
(d) New Delhi
Answer: (b)

19.  In which medicinal system Gandhiji believed?
(a) Naturopathy
(b) Unani
(c) Homoeopathy
(d) Allopathy
Answer: (a)

20.  When India celebrated independence on August 15, 1947 Gandhiji was in:
(a) New Delhi
(b) Lahore
(c) Pune
(d) Kolkata
Answer: (d)

21. In which year Gandhiji landed India after ending his st ay in South Africa?
(a) 1915
(b) 1916
(c) 1917
(d) 1918
Answer: (a)

22. The first organisation to get Gandhi Peace Prize of the Govt. of India:
(a) Red Cross
(b) Ramakrishna Mission
(c) UNO
(d) None of these
Answer: (b)

23.  Gandhiji conducted his first Satyagraha in South Africa to protest against:
(a) VISA Act
(b) Asiatic Law Amendment Ordinance Bill
(c) Emmigration Act
(d) None of these
Answer: (b)

24.  In which st ate Porbander, the birth place of Gandhiji is situated?
(a) Rajast an
(b) Gujarat
(c) Himachal Pradesh
(d) Maharashtra
Answer: (b)

25. While in South Africa, who gave the book ‘Unto this last’ to Gnadhiji to read?
(a) Henry Polak
(b) Mansukhlal Naser
(c) Sait Abdulla
(d) None of these
Answer: (a)

26. In which year Gandhiji founded AllIndia Harijan Samaj aiming at the abolition of untouchability?
(a) 1931
(b) 1932
(c) 1933
(d) 1934
Answer: (b)

27. The leader who ended Satyagraha at Guruvayur as directed by
Gandhiji:
(a) K.Kelappan
(b) A K  G o p alan
(c) EMS
(d) TK Madhavan
Answer: (a)

28. At what age Gandhiji decided to adopt brahmacharya?
(a) 37            (b) 38                (c) 39                  (d) 40
Answer: (a)

29. Who formulated Sevagram project?
(a) V inoba Bhave
(b) Mahathma Gandhi
(c) Mahadev Desai
(d) Tagore
Answer: (b)

30.  The Congress at which Gandhiji and Nehru met for the first time was that of 1916.  It was held at:
(a) Faizpur
(b) Kolkat a
(c) Lucknow
(d) Belgaum

No comments:

Post a Comment