Sunday, 13 March 2016

110 Questions Related to Mahatma Gandhi - (Chapter-3)

110 - Questions Related to Mahatma Gandhi - (Chapter-3)
31. Who was known as ‘Japan Gandhi’?
(a) Toyihiko Kagava
(b) Aung San Su Kyi
(c) U Nu
(d) None of these
Answer: (a)

32.  The disciples who were present there   when Gandhiji passed away:
(a) Manu and Aabha
(b) Patel and Nehru
(c) Rajaji and Nehru
(d) Patel and Vinoba
Answer: (a)

33.  In which year Gandhi-Irwin Pact was signed?
(a) 1929
(b) 1930
(c) 1931
(d) 1932
Answer: (c)

34. The period mentioned in the autobiography of Mahathma Gandhi is from childhood to:
(a) 1920
(b) 1925
(c) 1926
(d) 1927
Answer: (a)

35.  In which day Gandhiji was assassinated?
(a) Thursday
(b) Friday
(c) Saturday
(d) Sunday
Answer: (b)

36.  Who wrote the book ‘Gandhi and Anarchy’?
(a) C.Sankaran Nair
(b) V.D.Savarkar
(c) B.R.Ambedkar
(d) Syamaprasad Mukherjee
Answer: (a)

37.  Who wrote ‘Waiting for the Mahathma’?
(a) KM Munshi
(b) Louis Fischer
(c) R.K.Narayan
(d) None of these
Answer: (c)

38.  In which year Gandhiji visited Kerala for the first time?
(a) 1919
(b) 1920
(c) 1921
(d) 1922
Answer: (b)

39. In which year Gandhiji est abolished Ahmedabad Texile Union?
(a) 1915
(b) 1916
(c) 1917
(d) 1918
Answer: (c)

40.  Gandhiji was sentenced for six years imprisonment in 1922 for sedition on behalf of the articles published in:
(a) Harijan
(b) Navjeevan
(c) Young India
(d) Satyagrahi 
Answer: (c)

41. Who authored ‘In search of Gandhi”?
(a) Louis Fischer
(b) R.K.Narayan
(c) Richard Attenborogh
(d) None of these
Answer: (c)

42.  In which language Gandhiji st arted the weekly ‘Young India’?
(a) English
(b) Marathi
(c) Hindi
(d) Gujarati
Answer: (a)

43.  What was the age of Gandhiji when he reached India from South Africa in 1915?
(a) 45        (b) 55               (c) 50                         (d) 61
Answer: (a)

44.‘After me, he will speak my language’ Gandhiji made this st atement on 15th
January, 1941 before AICC, intendin g:
(a) C.Rajagopalachari
(b) Sardar Patel
(c) Jawaharlal Nehru
(d) None of these
Answer: (c)

45. In which jail the assassins of Gandhiji were executed?
(a) Pune
(b) Mumbai
(c) Ambala
(d) Kolkata

No comments:

Post a Comment