Sunday, 13 March 2016

Questions Related to Mahatma Gandhi - (Chapter-1)

1. The first Satyagraha conducted by Gandhiji in India:
(a) Kheda
(b) Ahmedabad
(c) Champaran
(d) Nagpur
Answer: (c)

2. In which year Gandhiji observed his first Satyagraha?
(a) 1906
(b) 1907
(c) 1908
(d) 1909
Answer: (b)


3.  Who led the Salt Satyagraha when Gandhiji was arrested?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Sardar Patel
(c) Abbas Tyabji
(d) Vinoba Bhave
Answer: (c)

4. The last words of Gandhiji:
(a) Harey Ram
(b) Hey Ram
(c) Jai Hind
(d) None of these
Answer: (b)

5.  Gandhiji addressed Tagore as:
(a) Guruji
(b) Gurudev
(c) Mahamanya
(d) Lok Manya
Answer: (b)

6. Who directed the film ‘Gandhi’?
(a) Ben Kingsley
(b) Richard Attenborough
(c) Syam Benegal
(d) Anil Kapoor
Answer: (b)


7.  How many Oscar Awards were received by the film ‘Gandhi’?
(a) 8                (b) 9                   (c) 10                   (d) 1 1
Answer: (a)

8. The journal published by Gandhiji in South Africa:
(a) Harijan
(b) Young India
(c) Indian Opinion
(d) Navjeevan
Answer: (c)

9.  In which year Gandhiji announced his decision to resign from Congress?
(a) 1933
(b) 1934
(c) 1935
(d) 1936
Answer: (b)

10.  What was the age of Gandhiji when he reached South Africa for the first time?
(a) 24        (b) 27             (c) 29                 (d) 33
Answer: (a)

11. The mother of Mahathma Gandhi:
(a) Putli Bhai
(b) Swaroopa Rani
(c) Jeeja Bhai
(d) Kasturba
Answer: (a)

12.  Where Gandhiji was imprisoned when he was arrested during the Quit India Movement?
(a) Ambala jail
(b) Yervada jail
(c) Aga Khan Palace, Pune
(d) Thihar Jail
Answer: (c)


13. Gandhiji led Khilafat movement along with:
(a) Bose brothers
(b) Ali brothers
(c) Patel brothers
(d) Ghosh brothers
Answer: (b)

14.  ‘Generations to come, it may scarce to believe that such a one as him ever walked on this earth in flesh and blood”, who made this statement?
(a) Nehru
(b) Albert Einstein
(c) Bernard Shaw
(d) Pearl S.Buck
Answer: (b)

15.  Who was called ‘American Gandhi’?
(a) Lincoln
(b) Martin Luther King
(c) Ralph Bunch
(d) Theodore Roosevelt
Answer: (b)

16.  Who directed the documentary ‘Mahathma’?
(a) Anil Kapoor (b) Vithal Bhia Jhaveri
(c) Attenborough (d) Syam Benegal
Answer: (b)

17.  Gandhiji and General Smuts engaged in an agrrement in Pretoria in....
(a) 1907   (b) 1908
(c) 1909   (d) 1910
Answer: (b)

18.  The venue of Satyagraha by Gandhiji to protest against Jallianwallabagh massacre:
(a) Pune   (b) Mumbai
(c) Ahmedabad   (d) New Delhi
Answer: (b)

19.  In which medicinal system Gandhiji believed?
(a) Naturopathy (b) Unani
(c) Homoeopathy (d) Allopathy
Answer: (a)

20.  When India celebrated independence on August 15, 1947 Gandhiji was in:
(a) New Delhi (b) Lahore
(c) Pune  (d) Kolkata
Answer: (d)

21. In which year Gandhiji landed India after ending his st ay in South Africa?
(a) 1915 (b) 1916
(c) 1917  (d) 1918
Answer: (a)

22. The first organisation to get Gandhi Peace Prize of the Govt. of India:
(a) Red Cross (b) Ramakrishna Mission
(c) UNO  (d) None of these
Answer: (b)

23.  Gandhiji conducted his first Satyagraha in South Africa to protest against:
(a) VISA Act          (b) Asiatic Law Amendment Ordinance Bill
(c) Emmigration Act  (d) None of these
Answer: (b)

24.  In which st ate Porbander, the birth place of Gandhiji is situated?
(a) Rajastan (b) Gujarat
(c) Himachal Pradesh (d) Maharashtra
Answer: (b)

25. While in South Africa, who gave the book ‘Unto this last’ to Gnadhiji to read?
(a) Henry Polak  (b) Mansukhlal Naser
(c) Sait Abdulla (d) None of these
Answer: (a)

26. In which year Gandhiji founded AllIndia Harijan Samaj aiming at the abolition of untouchability?
(a) 1931  (b) 1932
(c) 1933     (d) 1934
Answer: (b)

27. The leader who ended Satyagraha at Guruvayur as directed by Gandhiji:
(a) K.Kelappan (b) A K  G o p alan
(c) EMS (d) TK Madhavan
Answer: (a)

28. At what age Gandhiji decided to adopt brahmacharya?
(a) 37            (b) 38               
(c) 39                  (d) 40
Answer: (a)

29. Who formulated Sevagram project?
(a) V inoba Bhave (b) Mahathma Gandhi
(c) Mahadev Desai (d) Tagore
Answer: (b)

30.  The Congress at which Gandhiji and Nehru met for the first time was that of 1916.  It was held at:
(a) Faizpur (b) Kolkat a
(c) Lucknow (d) Belgaum
Answer: (c)
<Next><01, 02, 03, 0405060708091011>
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
14. IBPS - Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a Comment