Sunday, 13 March 2016

110 Questions Related to Mahatma Gandhi - (Chapter-4)

46. The session of INC which approved the non-cooperation movement of
Gandhiji was held at:
(a) Nagpur
(b) Kolkat a
(c) Lucknow
(d) Belgaum
Answer: (b)

47.  Who said “ Satyagraha is the tool of strong people”?
(a) V inoba Bhave
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Vinoba Bhave
(d) Mahathma Gandhi
Answer: (d)

48.  Which food was advised to Gandhiji by his childhood friend Mehtab in order to get power?
(a) Egg
(b) Milk
(c) Meat
(d) Fish
Answer: (c)

49. Who coined the term ‘Satyagraha’?
(a) Tagore
(b) Gandhiji
(c) Gokhale
(d) BG Tilak
Answer: (b)

50.  In which year Gandhiji was elected as the president of All India Home
Rule League?
(a) 1918
(b) 1919
(c) 1920
(d) 1921
Answer: (c)

51. During which war Gandhi organized Indian Ambulance Corps to help the
British?
(a) Boer War
(b) First W orld War
(c) Second World War
(d) None of these
Answer: (a)

52. In which year All India rural industries organisation was
brought into existence under the patronage of Gandhiji?
(a) 1934
(b) 1935
(c) 1936
(d) 1937
Answer: (a)

53. Who was known as ‘Saint of Sabarmati”?
(a) V inoba Bhave
(b) Mahathma Gandhi
(c) Mahadev Desai
(d) Jamnalal Bajaj
Answer: (d)

54. W hat was the old name Porbander, the birth place of Gand hiji?
(a) Karnavati
(b) Sudamapuri
(c) Patliputra
(d) Gandhara
Answer: (b)

55.  In which organisation gandhiji became a member when he was a student in England?
(a) Veget arian congress
(b) Vegetarian Society
(c) Veget able Association
(d) Fabian Society
Answer: (b)

56. In 1922 Gandhiji was sentenced for —— years imprisonment.
(a) 14            (b) 6             (c) 3                     (d) 4
Answer: (b)

57.  In which Jail Gandhiji st arted the writing of his autobiography?
(a) Ambala
(b) Thihar
(c) Pune
(d) Yerwada
Answer: (b)

58.  Belgaum where the INC session in which Gandhiji presided was held is in the st ate of:
(a) Gujarat
(b) Rajast an
(c) Maharashtra
(d) Karnataka
Answer: (d)

59. Which song was sung by Gandhiji and his followers during the Dandi
March?
(a) Raghupati Raghava Rajaram
(b) Vaishnava Janato
(c) Vande Mataram
(d) Sare Jaham Se Achcha
Answer: (a)

60.  Madanlal made an attempt to assassinate Gandhiji on 20th January 1948 at:
(a) Kolkat a
(b) Mumbai
(c) Pune
(d) New Delhi
Answer: (d)
<Continue...>
<First><Previous><01020304, 05060708><Home>
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
4. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
5. FACTS ABOUT INDIA
6. FACTS ABOUT KERALA

No comments:

Post a Comment